Filă neprețuită de istorie românească! A fost DESCOPERIT un Tetraevangheliar scris în perioada domniei lui Ștefan cel Mare

Istoria și cultura României primesc o nouă filă neprețuită, după descoperirea, într-o colecție privată, a unui Tetraevangheliar scris în perioada domniei lui Ștefan cel Mare. În data de 29 mai 2024, acest Tetraevangheliar care s-a păstrat în condiții excepționale va putea fi admirat de colecționari și va fi securizat prin includerea în Tezaurul Național al României.

Tetraevangheliarul a fost descoperit de Casa de Licitații „Historic”, specializată în bibliofilie veche, manuscrise, documente și fotografii, iar experții care au evaluat această piesă au confirmat autenticitatea sa.

  • Casa de Licitații „Historic” a reușit să aducă în România, în anul 2022, cel mai important manuscris Cioran din perioada de maturitate, manuscrisul cărții ”Mărturisiri și anateme” (”Aveux et anathèmes”), dar și primele imagini ale unor file pe care Emil Cioran și-a așternut gândurile înainte de a fi publicate, în 1987, de celebra editură franceză Gallimard. (detalii AICI)
  • Ulterior, Ministerul Culturii a cumpărat și ”securizat”cinci manuscrise Cioran și Eliade. (alte informații AICI)
  • În luna septembrie a anului 2022, Tezaurul Cultural Național a fost îmbogățit cu manuscrisul ”Despre neajunsul de a te fi născut”, aparținând lui Emil Cioran. (alte detalii pot fi citite AICI)
  • Alte două manuscrise inedite ale filozofului Emil Cioran, aduse în România. (informații AICI)

Licitația „Carte veche, manuscrise și icoane românești” propune o serie de loturi care definesc spațiul românesc în istorie. Românii împărtășeau cu vestul legături etnice, lingvistice și istorice prin latinitate. Confruntați cu înaintarea musulmană, identitatea europeană creștină a venit drept răspuns.

Religia și cultura cunoscute din Bizanț, împreună cu suzeranitatea otomană, au însemnat apropierea de estul ortodox, o identitate care avea să asigure supraviețuirea într-un climat neprielnic. Acest balans identitar este pus în lumină, în cadrul acestei licitații, de cărți bisericești și icoane, manuscrise, obiecte de cult cu încărcătură istorică și spirituală, dintre care se remarcă un Tetraevangheliar de la finalul secolului al XV-lea.

„Tetraevangheliarul se prezintă într-o condiție foarte bună, neexistând restaurări majore el fiind și complet”

Cezar Florea, directorul Casei de Licitații ”Historic”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că licitația din data de 29 mai 2024 – „Carte veche, manuscrise și icoane românești” – va oferi o surpriză uriașă, o adevărată filă neprețuită de istorie românească, o îmbogățire a culturii naționale, dar și universale.

Într-o colecție privată a fost descoperit – și ulterior, expertizat de specialiști de renume – un Tetraevangheliar de secol XV, de pe vremea domnitorului Ștefan cel Mare, care se prezintă în condiții excepționale.

Tetravanghelul este o carte liturgică ortodoxă. Cuprinde cele patru evanghelii canonice împărțite în pericope (pasaj din Biblie, cu caracter moralizator, citit în cadrul unei slujbe religioase) precedate de ziua și săptămâna liturgică în care trebuie citite

Anul acesta, în data de 30 mai, se împlinesc 5 ani de zile de la înființarea Casei de Licitații Historic. Obiectul nostru principal este lucrul pe bază de hârtie, în mod special carte veche românească, carte veche, fotografii, hărți, manuscrise, documente. Practic, tot ceea ce înseamnă hârtie.

Vrem să aniversăm acești 5 ani de activitate cu o licitație de carte veche românească. Aici este marea surpriză… Și pentru noi, și pentru întreaga cultură românească. Am reușim să descoperim, într-o colecție privată, un Tetraevangheliar de secol XV, de pe vremea domnitorului Ștefan cel Mare.

Cezar Florea: „Este o descoperire fantastică pentru cultura românească și pentru cultura universală, în general…”

Vorbim despre un manuscris al celor patru evanghelii, înaintea tipăririi primei cărți românești, la 1508, de Macarie. Manuscrisul se situează temporal undeva între 1470 – 1500.

Este un Tetraevangheliar scris în slavonă. A fost scris în zona Moldovei, noi bănuim că ori la Mănăstirea Neamț, ori la Bistrița, datând cel mai probabil de la cumpăna secolelor al XV-lea și al XVI-lea. Biblioteca Sfântului Sinod are un manuscris similar, scris de aceeași mână, de același scrib, în Mănăstirea Neamț, și este cel mai vechi manuscris pe care îl deține.

Este o descoperire fantastică pentru cultura românească și pentru cultura universală, în general… Se prezintă într-o condiție foarte bună, neexistând restaurări majore el, fiind și complet, pentru că – în general – cărțile de secol XV, XVI și manuscrisele din perioada aceea au foarte multe restaurări, iar mare parte din ele sunt incomplete.

„Similitudini stilistice cu alte specimene scriptural-liturgice din colecțiile Bibliotecii Academice și Bibliotecii Sinodului, izvodite de tradiția rodnică a atelierelor moldave, oferă indicii ale posibilei proveniențe a acestui manuscris (Bistrița sau Neamț). Se remarcă prin desenul clar și cromatica bine aleasă frontispiciile ample de tip geometric-fitomorf constând în sofisticate împletituri (rotunjite și angulare) de lujeri stilizați alcătuind cercuri întretăiate și adevărate țesături de segmente în varii dispoziții și accente cromatice”

Vorbim și despre cele din colecții private, dar și de cele aflate, spre exemplu, la Biblioteca Academiei sau la Biblioteca Națională. Nu sunt complete și sunt și restaurate”, a explicat Cezar Florea, în exclusivitate pentru Gândul.

Tetraevangheliar scris în perioada domniei lui Ștefan cel Mare

„Dimensiuni: 20 x 14 cm. Textul a fost scris pe un sort de hârtie cu filigranul balanței în cerc, utilizat cu precădere în Germania, Austria și Italia, în perioada târzie a secolului al XV-lea, dar și la Sibiu (Hermannstadt).   Nu ni s-au păstrat mărturii privind identitatea copistului (este vorba de aceeași mână, chiar dacă slovele de rând sunt ușor mai alungite, în partea a II-a a volumului), localitatea (lăcașul monahal unde își va fi desfășurat meșteșugul de copist și ilustrator), comanditarul și data copierii tetraevanghelului”

Historic

„Expertizarea acestui manuscris a fost făcută în comun de cei mai buni experți din România, cu sprijinul Bibliotecii Sfântului Sinod, Academiei Române și Muzeului Național de Istorie”

Cezar Florea s-a declarat încântat de faptul că acest Tetraevangheliar se prezintă într-o stare foarte bună, ceea ce este o raritate în ceea ce privește astfel de piese.

La momentul expertizării, Casa de licitații „Historic” a primit tot sprijinul necesar și din partea Bibliotecii Sfântului Sinod, Academiei Române și Muzeului Național de Istorie. Au fost deja întocmite documentele pentru ca Tetraevangheliarul să fie introdus în Fondul de Tezaur al României, iar statul român va avea drept de preempțiune.

Acest Tetraevangheliar a avut, pot spune așa, un noroc fantastic, s-a păstrat foarte bine, neexistând intervenții, nici măcar minore. Este neprețuit un astfel de manuscris.

Tetraevangheliarul din perioada domniei lui Ștefan cel Mare este cea mai importantă piesă, în materie de bibliofilie, care s-a descoperit cel puțin în cei 35 de ani care au trecut de la Revoluția din 1989. Iar o piesă de nivelul acesta nu a mai fost niciodată scoasă la vânzare.

„Expertizarea acestui Tetraevangheliar a fost făcută în comun de cei mai buni experți din România”

Expertizarea acestui Tetraevangheliar a fost făcută în comun de cei mai buni experți din România, ni s-a acordat tot sprijinul și de către Biblioteca Sfântului Sinod, Academia Română și Muzeul Național de Istorie.

Am salvat acest Tetraevangheliar extraordinar din toate punctele de vedere, și datorită faptului că, la acest moment, noi am întocmit dosarul de clasare, pentru a introduce Tetraevangheliarul în fondul de Tezaur Național al României. În mod sigur, statul român va beneficia de dreptul de preempțiune în cazul acestui manuscris.

Nu cred că există în colecții private o piesă mai importantă decât aceasta”, a mai precizat Cezar Florea, în exclusivitate pentru Gândul.

Legătura manuscrisului este în piele de vițel pe scoarțe din lemn, de secol XVI, cu ornamentație presată „la rece”.

Legătura manuscrisului este în piele de vițel pe scoarțe din lemn, de secol XVI, cu ornamentație presată “la rece”: chenare întrerupte de mici cercuri, dublate de brâuri interioare cu model repetitiv compact, din semipalmete dispuse vertical încadrează un panou cu joc de segmente triliniare ce se intersectează, punctate de simetrii vegetale – evantaie în colțuri, aceleași motive alcătuind în câmpul central o rozetă anturată de alte 4 elemente mai mici (frunze de acant înscrise în cerc). Panoul are încă două registre sus și jos, cu șiruri de flori cruciforme. Pe coperta din spate predomină tiparul geometric (romburi alungite), cu adaosuri simetrice de elemente foliacee și grupuscule din evantaie (aranjate tot în cruce), plasate diagonal, de-a lungul segmentelor triliniare. Modelele decorative sunt foarte bine păstrate, în ciuda crăpăturilor și a altor semne de uzură inerente. Cotorul are învelitoarea înlocuită, de tentă negru-verzui, cu alt tip de gren.

Historic

„Discutăm și despre singura licitație din România care reunește la un loc 5 cărți tipărite de Antim Ivireanul”

Manuscrisul Tetraevangheliarului scris în perioada domniei lui Ștefan Cel Mare are 177 de file, iar fiecare dintre acestea conține 27 de rânduri, a mai specificat Cezar Florea.

Licitația „Carte veche, manuscrise și icoane românești”, organizată de Casa de Licitații „Historic” în data de 29 mai 2024, va oferi, însă, și alte surprize, o punte între vremuri fiind făcută prin 5 cărți tipărite de părintele Antim Ivireanul sau prin Evanghelia de la București, prima Evanghelie scrisă la București, în 1682.

Ceva de nivelul acesta nici noi nu am mai avut în mână și nici experții noștri nu cunosc să mai existe într-o colecție privată ceva similar. Cea mai frumoasă surpriză, așa cum precizam, este că manuscrisul se prezintă într-o condiție excepțională.

Oricum ar fi fost o piesă importantă, chiar dacă nu era descoperit într-o condiție foarte bună, nu se punea problema. Chiar și o pagină dintr-o Evanghelie de secol XV este extrem de importantă. Acum vorbim despre un manuscris complet, care are 177 de foi.

Cezar Florea: „Cea mai frumoasă surpriză, așa cum precizam, este că manuscrisul se prezintă într-o condiție excepțională”

Manuscrisul este scris pe fiecare foaie, fiind 27 de rânduri pe fiecare. Cu mai multe miniate, în culori pale, este spectaculos și din punct de vedere estetic.

La această licitație vor mai fi prezentate și alte cărți vechi, foarte, foarte rare, cum ar fi Evanghelia de București – prima Evanghelie scrisă la București, în 1682 -, Apostolul de București, de la 1683 sau Evanghelia Greco-Română, tipărite de părintele Antim Ivireanul.

Dumnezeieștile și sfintele Liturghii (română), Târgoviște, 1713 – Antim Ivireanul

Vom mai prezenta o altă ediție rară, Scrisoarea Moldovei – de Dimitrie Cantemir, în primă ediție românească, 1825. Chiar dacă ea nu este foarte veche, este o raritate.

Scrisoarea Moldovei – de Dimitrie Cantemir, în primă ediție românească, 1825

Discutăm despre singura licitație din România care reunește la un loc 5 cărți tipărite de Antim Ivireanul. Aceste cărți, la rândul lor, sunt extrem de rare, iar noi avem 5 exemplare, inclusiv Evanghelia Greco-Română, care este prima traducere a Evangheliei în limba română, de către Antim Ivireanul, la 1699”, a mai precizat Cezar Florea, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

ALTCEVA cu Adrian Artene. Povestea unei cărți de colecție din biblioteca personală a lui Mihai Eminescu (VIDEO)

ALTCEVA cu Adrian Artene. Se scoate la licitație copia oficială a Convenției de la Paris. „Este actul fondator al României moderne” (VIDEO)

ALTCEVA cu Adrian Artene. Fotografiile secrete ale Reginei Maria. Albumele valorează cel puțin 50.000 de euro | VIDEO

Cezar Florea este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×